K čemu je dobrá Aromaterapie?

Období nachlazení se blíží: Zjistěte, jak fungují esenciální oleje ze vzácných bylin

Už od dob starých Římanů je známá léčivá síla rostlin, kterou lze využít i jinak než v čajích, tinkturách či koupelích. Můžete vdechovat jejich vůni – Aromaterapie je účinný, a přitom nenásilný způsob, jak preventivně chránit své zdraví. Pomáhá při akutních potížích, čistí dýchací cesty a uleví při únavě.

Rostliny voní díky „silicím“ obsažených v listech, květech i kůře. Silice se z bylin získávají parní destilací. Listů, květů či kůry se na výrobu malé lahvičky esenciálního oleje spotřebuje ohromné množství, proto jsou oleje poměrně drahé, ale výsledkem je velmi účinný a silný koncentrát, který vám vydrží léta. Tyto látky, nazývané též esenciální či éterické oleje, mají schopnost potírat nežádoucí mikroorganismy a osvěžovat vzduch.

Jak aromaterapii využít doma, a to velmi jednoduše?

Pár kapek esenciálního oleje nakapejte do misky s vodou a postavte ji na topení. Nebo můžete využít aromalampy, v nichž svíčka ohřívá nádobku, ze které se olej postupně uvolňuje do okolí. Ani zde nesmíte zapomenout na vodu, aby se silice nepřipálila. Větší nádobky jsou v tomto ohledu praktičtější.

Esenciální oleje jsou těkavé, a proto se do prostoru vašeho domova rozptylují i tehdy, když je nakapete do misky a ponecháte při pokojové teplotě. Ovšem okamžitého provonění bytu dosáhnete i s pomocí rozprašovače na květiny, ve kterém smícháte vodu s pár kapkami vybraného oleje.

Účinky esenciálních olejů jsou velmi komplexní a rozmanité, proto vám pro inspiraci nastíníme, jak vám mohou jednotlivé druhy prospět.

Bazalka – podporuje trávení, pročišťuje nosní dutiny, mírní bolest hlavy a posiluje psychiku. Není však vhodná pro těhotné ženy a malé děti.

Cedr – ulevuje při infekcích všeho druhů, povzbuzuje lymfatický i cévní systém.

Citronela – ulevuje při horečce, působí antisepticky a mírní křeče.

Eukalyptus – osvěžuje, potlačuje viry a roztoče. Ulevuje při dýchacích obtížích a usnadňuje vykašlávání.

Jalovec – napomáhá duševní pohodě, mírní únavu a posiluje ledviny a močové cesty

Jedle – tiší bolesti a pročišťuje zahleněné dutiny. Podporuje krevní oběh.

Levandule lékařská – ulevuje při bolestech a snižuje krevní tlak.

Máta – osvěžuje, ulevuje od bolestí a nevolnosti. Nejsilnější účinek má ostrá silice Máty peprné.

Rozmarýn – posiluje a osvěžuje, podporuje paměť a soustředění. Pročišťuje dýchací cesty-

Skořice – zahřívá, posiluje srdce, pomáhá při kašli, dechových i trávicích obtížích. Podporuje imunitu.