Účinky a vlastnosti MATCHA tea

Znáte čaj Matcha – výjimečný typ zeleného čaje? Přečtěte si o čaji, jeho výhodách a možnostech použití tohoto zeleného zázraku. 

Historie čaje matcha je stará několik století, a samotné slovo matcha je složeno ze dvou japonských slov – mat- ve významu třít nebo malovat a cha, což znamená čaj.

Vědeli jste, že..

Čaj matcha se vyrábí z rostliny Camellia sinensispro kterou používáme místní název Čajovník čínskýPřesně tak, Matcha a klasický zelený čaj pocházejí ze stejné rostliny, ale čaj matcha je přece odlišný. Od jiných typů zeleného čaje se pěstování čaje Matcha liší tím, že jeho keře jsou 20 – 30 dní před sklizní chráněny před slunečním zářením. Pokud mluvíme o procesu produkce tohoto typu čaje, termín ,,matcha“ není přesný. Označení ,,matcha“ se totiž používá pro finální umletý produkt, syrový materiál před závěrečným mletím se nazývá Tencha. 

Historie čaje matcha

Důležité složky čaje Matcha 

Matcha je výjimečný čaj pro své zdravotní benefity, je proto důležité znát jeho složení. Z pohledu základních nutrientů můžeme čaj matcha považovat za zdroj bílkovin, vitamínu A a železa [6]:

100 G ČAJE MATCHA V PRÁŠKU
Energetická hodnota 300 kcal (1 256 kJ)
Bílkoviny 50 g
Sacharidy 0 g
Tuky 0 g
Vitamín A 5 000 IU
Železo 18 mg

Výhody čaje matcha pro zdraví 

  • Zlepšuje koncentraci a mozkovou činnost 

Hledáte stimulant, ale chcete si dát pauzu od kávy? Čaj matcha může být vhodnou alternativou pro lepší nabuzení organismu. Kombinace kofeinu a L-theaninu v čaji Matcha je výjimečná, a díky kofeinu působí povzbudivě, a zároveň konejšivě pro svůj obsah theaninu. Výsledkem spojení je stav ,,klidné pozornosti“, což je výhodou, protože i vy možná znáte stavy neklidu, které může způsobit nadměrné pití kávy. L-theanin je neesenciální aminokyselina, která může mít vliv na určité chemické látky v mozku, například dopamin nebo serotonin. 

  • Má antioxidační účinky

Díky obsahu katechinů je čaj matcha zajímavým bojovníkem proti volným radikálům, které poškozují buňky v těle a způsobují chronická onemocnění. Ve srovnání se zeleným čajem China Green Tips, se v čaji matcha nachází až 137x více určitého katechinu (EGCG). Kromě toho je jeho hodnota minimálně 3x vyšší než nejvyšší hodnota v literatuře pro ostatní typy zelených čajů. Výskyt sloučenin s antioxidačním účinkem je důsledkem tradičního způsobu kultivování čaje matcha. [7]

  • Podporuje činnost srdce a hubnutí

Matcha je ve své podstatě typem zeleného čaje, proto je u něj často uváděn také vliv na činnost srdce. Neexistuje vědecký důkaz o vlivu čaje matcha na srdeční onemocnění, nicméně existují studie, které naznačují snížené riziko srdečních onemocnění spojených s vyššími dávkami zeleného čaje. Zelený čaj totiž snižuje hladiny triglyceridů LDL cholesterolu, také brání oxidaci LDL cholesterolu, což může chránit před nemocemi srdce. Zelený čaj je obecně známý díky své podpoře spalování tuků a je dokonce dostupný i ve formě suplementu. Několik vědeckých studií potvrzuje, že zelený čaj je užitečný při spalování tuku a redukci hmotnosti. Pokud již patříte mezi fanoušky zeleného čaje a tato vlastnost se u vás osvědčila, vyzkoušejte i alternativu v podobě čaje Matcha. [8]

VYZKOUŠEJTE MATCHA TEA 100 % 

[7] Karolina Jakubczyk, Joanna Kochman, Aleksandra Kwiatkowska, Justyna Kałduńska, Karolina Dec, Dorota Kawczuga, Katarzyna Janda - Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea – https://www.mdpi.com/2304-8158/9/4/483/htm

[8] Jillian Kubala - Is matcha good for you, and how can you use it? – https://www.medicalnewstoday.com/articles/305289